Nieuws

Zwembaden moeten open blijven
28-11-2011

De afgelopen tijd is door Grontmij een onderzoek uitgevoerd in opdracht van de gemeente om te kijken hoe de zwembaden ‘Het Puzzelbad' en de ‘Randoet' zonder gemeentelijke financiële steun open kunnen blijven.

In het kort was het antwoord: niet. Hierop heeft Grontmij uitgezocht hoe (een van) de zwembaden toch behouden kunnen blijven voor de gemeente. 1 van de mogelijkheden is om er een overdekt zwembad van te maken, deze kan het hele jaar open blijven en zich zelf kan bedruipen. Hier is Lijst Harry Bakker geen voorstander van.

Waar openlucht zwembaden voorzien in een hele dag recreëren en buiten zijn, bieden overdekte zwembaden recreatie voor een kortere tijd ( hoogstens 1.5 a 2 uur) en zitten de recreanten weer binnen, terwijl buiten zijn in de zon zo belangrijk is voor het algemeen welzijn. Zonnestralen zorgen niet alleen voor Vitamine-D, ze zorgen ervoor dat mensen zich minder depressief voelen. Om het maar niet te hebben over de gezonde buitenlucht vs de chloorlucht die altijd in overdekte zwembaden hangt.

Lijst Harry Bakker vind dat het college van B&W te kort door de bocht gaat door te kijken hoeveel de zwembaden kosten. Ze leveren immers ook heel wat op. De financiën hier achter zijn echter moeilijk te achterhalen, maar passen wel in het huidige gemeente beleid.
Het is volgens LHB erg vreemd om wel te pretenderen een groen BLAUWE gemeente te zijn, zonder onze jeugd te leren zwemmen. Het risico dat meer kinderen na een val in het water verdrinken omdat zij niet meer leren zwemmen is groter. Het schoolzwemmen in de zomer zal ook in Terheijden afgeschaft moeten worden of er zal door de gemeente meer financiële steun aan de scholen gegeven moeten worden voor de inhuur van bussen om leerlingen veilig naar een zwembad te brengen. Helaas wordt in Made geen gebruikt gemaakt van De Randoet in de zomermaanden. Ook voor scholen in de andere kernen zou het schoolzwemmen weer in ere moeten worden hersteld. Kosten en opbrengsten die in de huidige berekeningen niet mee genomen worden.

Veel ouderen zwemmen in de zomer graag hun baantjes buiten, zwemmen is voor mensen met bewegingsproblemen minder belastend dan lopen of fietsen. Op deze wijze blijven ouderen langer gezond en zelfstandig. Het (dagelijkse) baantje zorgt voor sociale contacten waardoor er minder vereenzaming is. Let wel de huidige coalitie besteed geld om de vereenzaming van ouderen in de gemeente tegen te gaan.

Dan hebben we nog de grote groep jongeren die gebruik maakt van de zwembaden. Ze spenderen uren in en bij de baden waar ze hun energie kwijt kunnen. Ze hebben in de zomer immers geen school en door de zomerstop zijn andere sporten lastiger te beoefenen. Daarnaast worden de jongeren in de gaten gehouden. Je misdragen bij de zwembaden kan er toe leiden dat je er niet meer in mag. Niet zo stoer als je vrienden wel gaan zwemmen en jij in je eentje thuis zit....

Door het sluiten van de zwembaden zullen de jongeren op plaatsen gaan zwemmen waar het gevaarlijk is, zoals het Markkanaal. Inmiddels is dit een redelijk drukke vaarroute geworden waarbij schepen varen die niet gelijk kunnen stoppen als ze iemand zien zwemmen, dit kan dus zeer gemakkelijk leiden tot levensgevaarlijke situaties. De Put bij Wagenberg is ook geen optie, naast dat hier gesurft wordt is hier door de diepte in het midden van de put een gevaarlijke onderstroom. Waar kan deze groep dan heen, het overdekte zwembad in Breda bied geen ruimte voor dag recreatie en de Asterdplas wordt door veel mensen niet als prettig zwemgebied ervaren. Hangjongeren kosten de gemeenschap nu al veel geld, hoeveel gaat deze groep dan kosten? Een groep jongeren die zich in de zomer verveelt omdat er letterlijk niets te doen is in hun woonkern en zich uit balorigheid gaan misdragen. De Coalitie heeft in haar akkoord staan dat ze overlast van hangjongeren tegen gaat. Het sluiten van de zwembaden staat volgens LHB haaks op dit beleid.

Het bewegen in de zomer is helpt in de strijd tegen obesitas (vetzucht) zoals u vast wel weet een grote maatschappelijke kostenpost. De zwembaden bieden gezinnen die minder te besteden hebben een leuke zomer. Daarnaast zorgen de zwembaden voor aantrekkingskracht voor jonge gezinnen, wat de vergrijzing in de gemeente tegen gaat.

Lijst Harry Bakker vind het onverdedigbaar dat er wel veel geld word gestoken in de BMD, terwijl andere belangrijke voorzieningen zoals de zwembaden hier de gevolgen moeten dragen.

Bezuinigd moet er helaas worden, ook de zwembaden zullen hun steentje bij moeten dragen, maar is sluiten de enige optie? Volgens Lijst Harry Bakker niet. Er zal volgens ons op een andere manier naar de begroting van de zwembaden gekeken moeten worden. Er moet gekeken worden naar waar effectief aan kosten besparing of inkomsten verhoging kan worden gewerkt.
Het open houden van openluchtzwembaden zonder bijdrage van de gemeente is in Nederland helaas niet mogelijk.
Door minder te bezuinigen, de coalitie bezuinigt meer dan 3 miljoen euro terwijl er ‘maar' 1,7 miljoen bezuinigd hoeft te worden is er voldoende ruimte in de gemeentelijke begroting om de zwembaden open te houden.

Al met al kost het openhouden van de zwembaden ons geld, zonder dat het duidelijk is wat sluiting van de zwembaden ons gaat kosten. Lijst Harry Bakker vreest dat met het sluiten van de zwembaden, de baby met het badwater wordt weggegooid.

< Terug naar nieuwsoverzicht