Nieuws

'Er is te veel haat en nijd in de politiek', BN DeStem
12-03-2010

TERHEIJDEN - Vooruitkijken en niet terugblikken. Vanuit die instelling koos de Lijst Harry Bakker (LHB) er vorige week voor om de openbare coalitieonderhandelingen in te gaan met als inzet een raadsbrede coalitie.

"We wisten wel dat sommige partijen een samenwerking met ons bij voorbaat al hadden uitgesloten, maar wij vonden dat toch de beste optie voor de gemeente Drimmelen", vertelt lijsttrekker Harry Bakker een week na het debacle, waarbij verkiezingswinnaar LHB (zes zetels, red.) door de andere partijen op een zijspoor werd gezet. "Wij hebben een handreiking gedaan aan de andere partijen, zij hebben ons simpelweg buitenspel gezet. Die verantwoordelijkheid naar de kiezers toe moeten zij dan ook maar dragen."

Bakker veroordeelt de vooringenomenheid van met name de partijen die na de bestuurscrisis eind 2008 de coalitie vormden. "Met een voor de gemeente moeilijke tijd voor de boeg, zowel economisch als financieel, zou je als raad juist samen moeten optrekken. Een partij als de Combinatie Algemeen Belang (CAB) wil daar niet eens over nadenken. Er wordt niet gediscusieerd op basis van de inhoud, maar op basis van oud zeer uit het verleden. Dat doet geen recht aan de democratie."

Bakker zegt het inmiddels wel gewend te zijn zichzelf en zijn partij steeds weer te moeten verdedigen. "Daar word ik al acht jaar mee geconfronteerd. We zijn steeds weer de kop van Jut. Er is te veel haat en nijd in de Drimmelense politiek. Er heerst al jaren een sfeer van 'hakken'. Dat was tijdens dat openbare coalitieoverleg van vorige week ook voelbaar. We zijn er gewoon ingeluisd. Terwijl we in onze beleving nog over algemene voorwaarden spraken, haalden andere partijen specifieke zaken aan uit ons verkiezingsprogramma, zoals Het Puzzelbad en de ozb-verhoging. Daarmee ontlokten ze ons uitspraken, waardoor het leek alsof we onze beloftes overboord gooiden. Dat is echter nooit onze intentie geweest, maar het leidde er wel toe dat we buitenspel zijn gezet. We zijn met pek en veren de raadzaal uitgestuurd. Dat komt hard aan."

Hoewel Bakker teleurgesteld is dat zijn LHB als grootste partij zo snel na de verkiezingen al op een zijspoor is gezet, laat de Terheijdenaar allerminst zijn hoofd hangen. "Ze zullen straks vanzelf wel merken dat we ook als oppositiepartij nog heel wat te melden hebben. Op een bepaalde manier zijn we ook wel weer blij met die oppositierol. Nu kunnen we in alle vrijheid onze standpunten reflecteren aan de Drimmelense politiek. We blijven dus positief. Als grootste partij zijn we nog steeds verantwoordelijk voor de burgers van de gemeente Drimmelen. Vanuit die basis gaan we de komende vier jaar dus ook gewoon weer keihard aan de slag."

Afbeelding
< Terug naar nieuwsoverzicht