Nieuws

Drimmelen mist de boot
02-05-2009

Pappen en nat houden, maar geen actie

Vorige week donderdag zat ik met kromme tenen bij de bespreking van de begrotingsscan waarin de financiƫle doorkijk voor 2010 en verder centraal stond. Intern is er een rapport opgesteld en vanuit de cijfers is gekeken naar de toekomst van Drimmelen. In het verleden was de toekomst rooskleuriger dan de eerste jaren en nu is het net andersom. Maar de houding van de politici is dezelfde: praten, achteroverleunen en vooral geen verantwoordelijkheid nemen. We zullen wel zien, we wachten de voorjaarsnota af, eerst een onderzoek, we maken een plan van aanpak, probeer 2010 op orde te krijgen.

 

In het rapport begrotingsscan staat dat er de afgelopen jaren 4 miljoen euro extra ruimte is gecreëerd om de noodzakelijke dingen te doen. Samen met slimme besluiten en het afstoten van de ballast moet je dan een heel eind komen. Maar die hogere visie is er niet en ik vraag me af of die er ooit wel komt. De financieel specialist van het CAB legde uit dat de aandelen Intergas (die we in 2006 voor 5 miljoen euro hadden kunnen verkopen en zodoende structurele rente-inkomsten zouden genereren) toch wel veel waard zijn ….. Nou, aandelen zijn in deze tijd weinig waard en leveren ook geen dividend op. Dus geen inkomsten! Ook de overige fracties hadden weinig oplossingen; de hete brij wordt vooruitgeschoven en na de verkiezingen weten ze misschien wat er werkelijk loos is (dan de oplossing nog!)

Toch valt het best mee. Meerdere gemeenten kampen met de gevolgen van de crisis en Drimmelen kan door het afstoten van aandelen (jachthaven, nutsbedrijven), keuzes maken in het gebouwenbeheer en vooral door het grondbedrijf de aandacht te geven die het verdient een forse (financiële) verbetering doorvoeren. De woningbouwprojecten moeten doorgaan en niet worden tegengehouden. Maak werk met werk en laat de pindafabriek in Made slopen voor de 1e fase van een mooie nieuw wijkje, zorg voor de afronding van procedures en start met de bouw in Lage Zwaluwe West, Prinsenpolder en andere projecten. Voor onze burgers moet het toch mogelijk zijn een stuk grond van de gemeente te kunnen kopen om hun starters/seniorenwoning te kunnen bouwen. In Made (de Ligne) en Terheijden (sportvelden) liggen de kansen. Benut die kansen en op langere termijn loopt de (financiële) motor van Drimmelen stationnair.

Uitgaande van de bewuste vergadering zal er niet veel gebeuren. Na de begrotingsscan werd er al weer geld gevraagd voor het achtergebleven onderhoud van civiele kunstwerken, het openbaar groen en voor parkeerplaatsen. De meerderheid wilde de kadernota afwachten, vooral nog geen beslissing nemen. Ik voorspel dat er net als in 2005 weer een lijstje komt van allerlei zaken die wel moeten, maar (financieel) niet kunnen. Een brevet van onvermogen!

Harry Bakker.

 

< Terug naar nieuwsoverzicht