Nieuws

Dorpsgericht werken in Hooge Zwaluwe
22-09-2009

Afgelopen maandag werd in de Zonzeel in Hooge Zwaluwe een bijeenkomst van het dorpsgericht werken gehouden. Alhoewel de opkomst van bewoners uit Hooge Zwaluwe op de avond van het dorpsgericht werken enigszins tegenviel, was het toch een gezellige drukte met zo’n 30 mensen uit het dorp. Vanuit de gemeente waren wethouder Jan de Jong en coördinator dorpsgericht werken Lilian van de Wiel aanwezig. En wij natuurlijk!

Allereerst werd een presentatie gehouden waarin uitleg werd gegeven over het dorpsgericht werken en de speerpunten die door het college van burgemeester en wethouders, de gemeenteraad en de gemeentelijke organisatie daarin worden gehanteerd. Het uitgangspunt van dorpsgericht werken is dat er gezamenlijk (dus in overleg/samenspraak met de inwoners van de kern) gezocht wordt naar oplossingen voor problemen die betrekking hebben op fysieke, sociale en veiligheidsaspecten. De input die bewoners geven voor het dorpsgericht werken wordt opgenomen in de jaarplanning van de gemeente. Een goed voorbeeld van een resultaat dat is bereikt met het dorpsgericht werken in Hooge Zwaluwe is het herstel van het Drenkenlingkerkhof.

Daarna was er voor de inwoners van Hooge Zwaluwe de gelegenheid om knelpunten aan te kaarten waaraan mogelijk iets te doen is. Het behoud van een leefbare kern stond daarbij veelal centraal. Onder andere werd gesproken over parkeerproblemen, handhaving van de verkeerssnelheid, rioolinspectie, verlichting, groenonderhoud en het onderhoud van wegen. Maar de komende tijd moet men volgens de inwoners vooral inzetten op het behoud en de komst van winkels. Vervolgens werd nog ingegaan op bepaalde projecten in het dorp. Zo is de renovatie van de Grijze Wijk aanbesteed en beginnen eind oktober daarvan de werkzaamheden. Voor wat betreft de Brede School streeft men naar oplevering in april/mei 2010.

Tot slot werd een bewonerswerkgroep opgericht van vijf vrijwilligers opgericht: "Dorpsgericht werken Hooge Zwaluwe". Deze werkgroep gaat samen met de gemeente, de woningstichtingen, straathoekwerkers en de politie aan de slag met de thema's leefbaarheid, veiligheid of sociale betrokkenheid. Zo wordt de drempel naar de politiek een stuk kleiner en dat juichen wij van de Lijst Harry Bakker toe. Wij wensen Dorpsgericht werken Hooge Zwaluwe veel succes toe!

Met vriendelijke groet,

Hennie Antes namens de Lijst Harry Bakker

 

Afbeelding
< Terug naar nieuwsoverzicht