Nieuws

“Meer werk door vuurwerk”.
30-12-2014

Ook onze blauwgroene gemeente houdt zich aan de landelijke norm betreft afsteken van vuurwerk. Afsteken op Oudejaarsdag vanaf 18.00 uur tot Nieuwjaarsdag 02.00 uur.

Vele krantenberichten, ook landelijk, waarschuwen weer voor overlast, illegale afsteking, een dode hond en nu al weer veel schade.

In gemeente Drimmelen is geen peil te trekken op de erwachten vuurwerkschade. Vorig jaar kostte het bijna 16.000 euro aan schade en herstelwerkzaamheden. Dat bedrag geven wij liever uit aan de preventie, het voorkomen van letsel en materiële
schade.

Lijst Harry Bakker is van mening dat deze kosten behoorlijk terug gedrongen kunnen worden door meer en extra inzet van de BOA. Deze bijzondere opsporings ambtenaren moeten meer uren gaan inzetten op de dagen rond Oud en Nieuwjaar.
Extra controleronden lopen door de wijken werkt preventief, de jongeren aanspreken en bewust maken van geluids- en vervuilingsoverlast die zij veroorzaken.

Ook scholen hebben een preventieve verantwoordelijkheid, maak leerlingen nog meer bewust over het gebruik van vuurwerk. Het vuurwerk van deze tijd is echt niet te vergelijken met het vuurwerk uit het verleden. De slagkracht van het vuurwerk is in die mate toegenomen dat het is te vergelijken met bommen en handgranaten. Dat hoort niet thuis in onze samenleving, met als gevolg dat de schade die dan wordt veroorzaakt niet te overzien is. Het feit dat er bij vuurwerk jaarlijks meer gewonden vallen bewijst dat vuurwerk per definitie gevaarlijk is.

Op dit moment kunnen wij het u niet verbieden om vuurwerk af te steken. Maar wij kunnen u wel meegeven om hier met u kinderen over te praten. De overheid is al druk bezig met onderzoeken naar nieuwe regels. Het is nu al landelijk geregeld dat de vuurwerkverkoop alleen maar de laatste twee werkdagen voor oud en nieuw mag plaatsvinden. Dit zijn al een paar maatregelen om te komen tot een goed en veilig vuurwerk besluit.

De Lijst Harry Bakker heeft veiligheid hoog in het vaandel staan. Wij hebben dan ook “Meer werk door vuurwerk” voorgesteld aan het college. In de afgelopen opinieronde hebben wij hen dringend verzocht extra BOA uren in te zetten voor handhaving op vuurwerk, meer controle en nog eens controle op naleving tijdens afsteken vuurwerk.

Inwoners bewust maken en elkaar bewust laten maken van de schadelijkheid van vuurwerk waarbij ook huisdier bezitters niet vergeten mogen worden. Laten we er met elkaar een heel mooie Oudejaarsviering van maken.

Lijst Harry Bakker wenst iedereen een top start van een mooi 2015 toe!

Afbeelding Afbeelding
< Terug naar nieuwsoverzicht