Nieuws

Zonder vertrouwen geen toekomst
14-11-2013

gemeentebegroting 2014

8 november is de begroting 2014 behandeld en vastgesteld door de gemeenteraad.

In de begroting 2014 staat  dat ‘de gemeente Drimmelen al jaren een financieel gezonde  gemeente is zonder bovenmatige lastenverhoging voor de burgers’.

Dit roept Lijst Harry Bakker al jaren, maar het is zeer goed dat dit nu ook op papier staat. Een stukje erkenning voor ons standpunt.

Hoofdlijn begroting

Hoofdpunten in deze begroting zijn de vele lopende activiteiten, de reserves en voorzieningen die daarvoor in zeer ruime mate aanwezig zijn en de nieuwe ontwikkelingen in het sociaal domein (oa hulp in de huishouding en jeugd). Hiervoor is een extra reservering gedaan van  3,8 miljoen euro over de 4 begrotingsjaren en dat vindt de Lijst Harry Bakker voldoende. Een beter product tegen lagere kosten is ons credo.

Reserves en investeren

Een snelle analyse van de begroting geeft bijna 50 miljoen euro aan reserves en voorzieningen, waarvan ongeveer de helft ‘vrij’ beschikbaar is. In ieder geval heeft de gemeente Drimmelen een prima weerstandsvermogen, en na de verkoop van de Jachthaven en camping veel minder risico. Daarom is het nu de tijd om te gaan investeren! In onze burgers en voorzieningen, waarbij de Lijst Harry Bakker vooral denkt aan preventie (luchtkwaliteit, jeugd en sport) en veiligheid (langzaam verkeer fiets/voetpaden, verlichting en toezichthouders/BOA’s). We denken hierbij ook aan kunstgrasvelden, behoud van de kerken, een digitale kaart van onze gemeente (levert kostenbesparing op) en woningbouw op particuliere kavels.

Enkele nieuwe zaken

De extra bedragen die beschikbaar worden gesteld voor oa schuldhulpverlening, controle op de Drank-/Horecawet, Willem Snickerieme, de uitvoering parkeernota,  een goed en werkbaar hondenbeleid konden op onze instemming rekenen. Dit geldt ook voor de zonnepanelen op het gemeentehuis en de vervanging van de gymzaal Terheijden. Aandacht voor onderwijs en leerlingenaantallen blijft belangrijk.

Geen verhoging belasting

Wij hebben als coalitie eerder gevraagd om de belastingdruk voor onze burgers niet te verhogen. Op 8 november is besloten dit niet te doen.  De geplande verhoging van € 14,39 gaat niet door en er komt nog een voorstel voor verlaging afvalstoffenheffing.

< Terug naar nieuwsoverzicht