Nieuws

De Lijst Harry Bakker ligt stevig op koers.
11-11-2012

De kogel is door de kerk. Op donderdagavond 8 november heeft een meerderheid van de gemeenteraad besloten om de zwembaden nog 6 jaar open te houden.

Dit betekent nog minimaal 6 jaar zwemplezier voor jong en oud en voldoende mogelijkheden voor iedereen om in het water te werken aan haar of zijn gezondheid. Gezondheid een onderwerp wat de gemeente belangrijk vindt en waarvoor een beleidsplan in de maak is. Misschien liggen hier ook kansen voor het zwembad.

In de begroting 2013 zijn  alle speerpunten voor 2013 opgenomen, inclusief een blik naar de toekomst en het is prettig om te constateren dat veel uit ons verkiezingsprogramma hierin vertaald is. Het boekwerk is zo’n 200 pagina’s en dit is dus teveel om hier in dit artikel op in te gaan.

De highlights willen we er uitlichten:

  • Door het opknappen van industrieterrein Stuivezand in Made krijgt dit gebied een impuls, waarmee het weer aantrekkelijk kan worden voor nieuwe ondernemers om zich hier te vestigen.
  • Er is voldoende budget vrijgemaakt om het onderhoud van Plexat in Wagenberg de komende periode aan te kunnen pakken en er komen plannen van Volksbelang om “het gat van Wagenberg” te dichten.
  • De Onroerende zaakbelasting stijgt niet, maar wordt alleen gecorrigeerd voor inflatie (standaardindexering).
  • De Kleine Schans in Terheijden wordt opgeknapt met als doelstelling verdere verzakking te voorkomen.
  • Het college heeft aangegeven dat in het plan Lage Zwaluwe West zij haar peilen richt om er voor te zorgen dat het bejaardenhuis zo spoedig mogelijk vervangen kan worden.
  • In Hooge Zwaluwe wordt de Poolsestraat opgeknapt.
  • Er komt startersbeleid en een duurzaamheidsnota in 2013.

Uit de begroting blijkt dat we een grote reserve hebben die deels (€  1,9 miljoen) vrij direct te besteden is, dat de solvabiliteit (verhouding eigen vermogen - vreemd vermogen) ruim voldoende is en dat we door een passief grondbeleid weinig financiële risico’s lopen. Grote delen van de bezuinigingstaakstelling die we bij de Kerntakendiscussie 2011 hebben vastgesteld zijn gerealiseerd.

De risico’s die we lopen met Biesbosch Marina Drimmelen zijn nog niet verminderd en het is voor ons van groot belang om hier zo snel mogelijk vanaf te komen.

Er zullen op het gebied van Jeugdzorg, AWBZ-regeling en Wet Werken naar Vermogen (oa WAVA/!GO) de nodige taken naar de gemeente gaan. Echter door de recente kabinetscrisis en huidige politieke perikelen zijn de consequenties nog onvoldoende concreet. Wel is duidelijk dat de begroting hier voor de toekomst al wel rekening mee houd.

Er blijven ook de nodige aandachtspunten en er zijn zaken waar de LHB niet tevreden over is, zoals:

de bevordering van biodiversiteit door een ecologisch bermbeleid;

het nog niet voldoende aantrekkelijk zijn van  onze blauwgroene gemeente  waardoor recreanten  en toeristen naar ons toekomen;

De toekomstvisie op de haven van Lage Zwaluwe.

Op deze en andere punten blijven we kritisch en zullen we waar mogelijk ook zelf initiatief gaan nemen. We zullen  geen nieuwe prestigieuze projecten gaan starten, maar wel toekomstgerichte plannen maken en zaken realiseren waar we als gemeenschap iets aan hebben. We blijven ambitieus, maar zeker in deze tijd is realisme het uitgangspunt.

We timmeren met een enthousiaste goede club aardig aan de weg. Wilt u mee “timmeren” of denken, kijk dan op onze website voor meer informatie. Heeft u zin om eens bij de fractie te zijn of wilt u misschien politiek actief worden of draagt u ons een warm hart toe? Dan is nu het moment om u te oriënteren en kennis te maken met de Lijst HB. Meldt u aan via de site of mail infolijstHB@gmail.com.

Onze algemene inbreng over de begroting (algemene beschouwingen) staan op onze website. De begroting van de gemeente Drimmelen staat op www.drimmelen.nl, onder bestuur/vergaderen/agenda. Klik daarna op “8 november”.

De Lijst Harry Bakker draait al weer een half jaar mee in de coalitie en dit is een mooi moment om de balans op te maken. Een balans waar we tevreden over zijn, maar we begrijpen ook dat er een moeilijke tijd op ons afkomt. Verantwoordelijkheid nemen doe je echter niet alleen bij voorspoed, maar ook bij tegenspoed.

Op deze wijze is er nog minimaal 6 jaar zwemplezier en de mogelijkheid om in en bij de zwembaden aan de conditie en gezondheid te werken en om sociaal contact te onderhouden. Daarnaast is er voldoende tijd om een duurzame toekomstvisie op het zwemmen te ontwikkelen waarbij rekening wordt gehouden met de wensen van onze inwoners. Ook kunnen positieve initiatieven als de enthousiaste “ vrienden van het Puzzelbad” laten blijven zien dat zij door hun actieve inzet bijdragen aan het openhouden van het bad.

< Terug naar nieuwsoverzicht